Ugrás a fő tartalomra

cPanel Viszonteladói tárhely beállítása

A viszonteladói tárhely elkészültét követően egy külön kezelőfelületen keresztül van lehetősége a tárhelyek létrehozására, módosítására. A kezelő felületet a tárhely elkészültét követően kapott értesítő e-mailben szereplő címen lehet elérni (például: http://185.33.54.1:2086), az értesítő e-mailben szereplő felhasználói névvel illetve jelszóval.

A cPaneles tárhelyek működését meghatározzák az engedélyezett tulajdonságok, valamint az adott tárhely csomag. Az első bejelentkezést követően ezeket mindenképpen célszerű beállítani, és csak ezt követően létrehozni a cPaneles tárhelyeket. Az engedélyezett, vagy épp letiltott tulajdonságok határozzák meg azt, hogy egy-egy menü pont megjelenik a cPanel-es tárhely kezelő felületén, vagy nem.

TULAJDONSÁGOK BEÁLLÍTÁSA

A tulajdonság lista létrehozásához, illetve beállításához a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható keresőbe kezdje el begépelni a Tulajdonság kezelő szavakat.

Tulajdonság kezelő

Tulajdonság kezelő

A megjelenő listában kattintson a Tulajdonság kezelő menü pontra. A tárhely elkészültét követően létrejön egy alapértelmezett tulajdonság lista. Lehetősége van ennek a Tulajdonság listának a módosítására is, de hozzáadhat újat is.

ÚJ HOZZÁADÁSA

Az Új tulajdonság lista hozzáadása felirat alatt található mezőben adja meg a nevet, majd kattintson a Tulajdonság hozzáadása gombra.

A későbbi problémák elkerülése érdekében kérjük ne használjon ékezetes karaktereket. A szóközöket pedig „_” karakterrel helyettesítse.

MEGLÉVŐ TULAJDONSÁG SZERKESZTÉSE

A Tulajdonságlista kezelése felirat alatt található lehulló listából válassza ki azt a tulajdonságlistát amelyet szerkeszteni kíván, majd kattintson a Szerkesztés gombra. A felület betöltődését követően a cPanel felületén a későbbiekben elérhető összes tulajdonságot kilistázza a szerver amelyek közül az adott elem előtt található jelölő négyzet bejelölésével tudja engedélyezni az adott tulajdonságot.

Ha kiválasztotta a szükséges felületi elemeket akkor az oldal alján kattintson a Mentés gombra.

Azon elemek amelyek mellett a Letiltva címke szerepel nem kapcsolhatóak be biztonsági okok miatt.

CSOMAGOK LÉTREHOZÁSA

A csomagok létrehozásához a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható keresőbe kezdje el begépelni a Csomag hozzáadása szavakat.

Csomag hozzáadása

Csomag hozzáadása

A megjelenő listában kattintson a Csomag hozzáadása menü pontra. A megjelenő oldalon van lehetősége beállítani az adott csomagra vonatkozó jellemzők megadására. Első lépésként adjon egy nevet az új csomagnak.

    1. Erőforrás dobozban beállítható értékek, és jelentéseik:
      • Lemezkvóta (MB) Az adott cPaneles fiók lemez területe amelybe beleszámít a MySQL adatbázis által elfoglalt terület is.

Csak számmal kifejezett értéket adjon meg, NE válassza a Végtelen (Unlimited) opciót, mert rendszerünk nem fogja engedni fiókhoz rendelni a Végtelen (Unlimited) opcióval rendelkező tárhely csomagokat.

A tárhely méret megadásánál lehetősége van arra, hogy több tárterületet osszon ki mint amekkora a vásárolt viszonteladói tárhely csomag mérete. Azonban arra mindenképpen célszerű figyelni hogy a létrehozott tárhelyek valós foglaltsága ne haladja meg a vásárolt viszonteladói tárhely méretét. Ellenkező esetben nem fog tudni létrehozni új tárhelyet. Például egy 5GB-os viszonteladói tárhely csomag esetén létre hozhat 4db 4GB-os tárhelyet.

Havi sávszélesség (MB) Érdemes beállítani megközelítőlegesen 20-25GB méretű korlátot, ez a legtöbb weboldal esetében elegendő.

Csak számmal kifejezett értéket adjon meg, NE válassza a Végtelen (Unlimited) opciót, mert rendszerünk nem fogja engedni fiókhoz rendelni a Végtelen (Unlimited) opcióval rendelkező tárhely csomagokat.

      • Maximális FTP fiókszám Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható FTP fiók számát határozza meg
      • E-mail fiókok maximális száma Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható email postafiók számát határozza meg
      • Maximális email kvóta postafiókonként (MB) Az adott cPaneles fiókon belül a létrehozható email postafiók tárhelyét határozza meg
      • Maximális e-mail listák Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható levelező listák (mailman) számát határozza meg
      • Adatbázisok maximális száma Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható adatbázisok számát határozza meg
      • Aldomainek maximális száma Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható aldomain nevek számát határozza meg
      • Parkoltatott domainek maximális száma Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható parkoltatott domain nevek számát határozza meg
      • Kiegészítő domainek maximális száma Az adott cPaneles fiókon belül maximálisan létrehozható kiegészítő domain nevek számát határozza meg
      • Domain által továbbítható e-mailek óránkénti maximális száma Az adott cPaneles fiókhoz hozzárendelt domain nevekről óránként kiküldhető e-mailek számát határozza meg
      • A domain által óránként küldhető sikertelen vagy halasztott üzenetek maximális százalékaránya Az adott domainről az elmúlt 60 percben a szerveren keresztül feladott levelek közül a sikertelen, vagy később kézbesített emailek százalékos aránya.
    1. Beállítások dobozban beállítható értékek, és jelentéseik:
      • Opciók:
        • Dedikált IP cím Abban az esetben ha a viszonteladói tárhelyhez igényelt dedikált IP címet akkor lehetősége van azt beállítani a tárhelyhez
        • Shell-hozzáférés Abban az esetben ha szeretne az érintett cPanel felhasználónak Shell hozzáférést biztosítani akkor jelölje be
        • CGI hozzáférés  Abban az esetben ha szeretne az érintett cPanel felhasználó számára engedélyezni a CGI, Perl stb. scriptek futtatását engedélyezni akkor jelölje be (alapértelmezésben engedélyezve van)
        • Kivonatoló hitelesítés fiók létrehozásakor Abban az esetben ha a cPaneles felhasználó a tárhelyet szeretné elérni a WebDAV használatával akkor engedélyezze ezt a beállítást.
      • cPanel téma Jelenleg a paper_lantern téma érhető el
      • Tulajdonságok listája Válassza ki a korábban már létrehozott tulajdonság listát
      • Területi beállítás Megadhatja hogy a cPanel a tárhely létrehozása során milyen nyelvet állítson be, ez a létrehozást követően a cPanel felületéről is módosítható

Az adatok megadását követően kattintson a Mentés gombra. Az elmentett csomagot később bármikor módosíthatja a Csomag Szerkesztése menüpontban, illetve törölheti is azt a csomagot amelyet már nem használ egyetlen cPaneles fiók sem.

TÁRHELY LÉTREHOZÁSA

Új cPanel fiók létrehozásához a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható kereső mezőbe kezdje el begépelni az Új fiók létrehozása szavakat.

Új fiók létrehozása

Új fiók létrehozása

A megjelenő listában kattintson az Új fiók létrehozása menü pontra. Az oldal betöltődését követően a Domain információ dobozban adhatja meg az új cPaneles tárhely főbb adatait.

    1. Domain információ
      • Domain adja meg azt a domain nevet amely tárhely fő domain neve lesz.

a Domain mezőben a domain nevet http://, https:// illetve www előtag nélkül kell megadni. Az ékezetes domain neveket IDN formátumra kell kódolni, ehhez itt talál segítséget: https://www.verisign.com/en_US/channel-resources/domain-registry-products/idn/idn-conversion-tool/index.xhtml?loc=en_US

  • Felhasználónév: A cPanel automatikusan fel fog ajánlani egy felhasználói nevet a domain név alapján, ez természetesen szabadon módosítható.
  • Jelszó: Az új fiókhoz állítson be egy jelszót, ezt természetesen a későbbiekben módosítható.
  • Levelezés: A levelezés mezőben adja meg az adott cPanel fiókhoz tartozó kapcsolattartói email címet.

A megadott email címre fogjuk küldeni a tárhellyel kapcsolatos rendszer üzeneteket (például: foglaltság, CXS ellenőrzés eredménye…).

    1. Csomag
      • Csomag kiválasztása Itt van lehetősége a már korábban létrehozott csomagok kiválasztására.
    2. Beállítások
      • CGI hozzáférés Abban az esetben ha szeretne az érintett cPanel felhasználó számára engedélyezni a CGI, Perl stb.. scriptek futtatását engedélyezni akkor jelölje be (alapértelmezésben engedélyezve van)
      • cPanel Téma Jelenleg a paper_lantern téma érhető el
      • Területi beállítás Megadhatja hogy a cPanel a tárhely létrehozása során milyen nyelvet állítson be, ez a létrehozást követően a cPanel felületéről is módosítható
      • Apache SpamAssassin™ engedélyezése Abban az esetben ha ez az opció be van jelölve akkor a tárhelyen alapértelmezésben be lesz kapcsolva a spam szűrés.
    3. DNS beállítások
      • A DKIM funkció engedélyezése ezen a fiókon. Ennek az opciónak a bejelölésével csökkenthető annak az esélye, hogy a tárhelyről kiküldött levelek a címzett postafiókjában spamként kerüljenek megjelölésre
      • Az SPF engedélyezése ezen a fiókon. Ennek az opciónak a bejelölésével csökkenthető annak az esélye, hogy a tárhelyről kiküldött levelek a címzett postafiókjában spamként kerüljenek megjelölésre
    4. E-mail útválasztás beállításai Az Email útválasztás beállításainál van lehetősége kiválasztani azt, hogy a szerver hogyan kezelje a leveleket:
      • Konfiguráció automatikus észlelése (ajánlott): Általánosságban a a cPanel helyesen meg tudja állapítani hogy az adott tárhelyre felvett domain nevekre érkező leveleket milyen módon kezelje, azonban nem minden esetben működik helyesen.
      • Helyi levelezőkiszolgáló: Abban az esetben ha az adott tárhelynél a levelezés a létrehozandó tárhelyen keresztül fog történni akkor be lehet állítani ezt az opciót.
      • Levelezőkiszolgáló biztonsági mentése:  Abban az esetben ha az adott tárhelynél a levelezés nem ezen a szerveren keresztül zajlik, de a jelenlegi levelező szolgáltatóval vannak problémák akkor be lehet állítani ezt az opciót.
      • Távoli levelezőkiszolgáló:  Abban az esetben ha az adott tárhelynél a levelezés nem a létrehozandó tárhelyen keresztül fog történni akkor be lehet állítani ezt az opciót.

A beállítások megadását követően kattintson a Létrehozás gombra.

BEJELENTKEZÉS A CPANEL FELÜLETÉRE

A létrehozott cPanel fiókot el lehet érni a WHM felületéről is. Ehhez a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható kereső mezőbe kezdje el begépelni a Fiókok listázása szavakat.

Fiókok listázása

Fiókok listázása

A megjelenő listában kattintson a Fiókok listázása menü pontra.

Ezt követően a kezelő felület kilistázza az összes eddig létrehozott fiókot, itt a cPanel ikonra kattintva lehet elérni a cPanel kezelő felületét.

TÁRHELYEK FELFÜGGESZTÉSE ÉS VISSZAENGEDÉSE

  1. FELFÜGGESZTÉS

    A létrehozott tárhelyeket a WHM felületén keresztül bármikor fel lehet függeszteni. Ehhez a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható kereső mezőbe kezdje el begépelni a Fiókfelfüggesztés kezelése szavakat, majd kattintson a Fiókfelfüggesztés kezelése menü pontra.

    A megjelenő felületen válassza ki a listából a felfüggeszteni kívánt tárhelyet, opcionálisan megadhat felfüggesztési megjegyzését is. ezt követően kattintson a Suspend gombra.

  2. FELFÜGGESZTETT TÁRHELY VISSZAÁLLÍTÁSA

    A felfüggesztett tárhelyeket a WHM felületén keresztül bármikor vissza is lehet állítani. Ehhez a WHM kezelő felület bal felső sarkában megtalálható kereső mezőbe kezdje el begépelni a Felfüggesztett fiókok listázása szavakat, majd kattintson rá a megjelenő menü pontra.

    A megjelenő felületen válassza ki a listából a visszaállítani kívánt tárhelyet, majd kattintson az Unsuspend gombra.